Народні обряди, традиційні страви та веснянки: як на ВДНГ зустрічатимуть весну
26.02.202416 та 17 березня на ВДНГ відбудеться «Масниця» – завершальна подія «Зимової Країни»
«Зимова Країна» на ВДНГ у Києві традиційно завершиться дводенною «Масницею». Цьогоріч святкові вихідні припадають на 16 та 17 березня. Подія базуватиметься на українських традиціях: гості зможуть послухати веснянки, побачити відтворення обрядів, скуштувати страви національної кухні та взяти участь у тематичних майстер-класах.
«Ми продовжуємо розкривати тему прекрасних українських традицій. І якщо у період різдвяних свят на центральній площі ми за допомогою вистави розповідали про традиції зимових святкувань загалом, то на Масниці акцентуємо саме на прощанні з зимою й відповідно обрядах, що його супроводжували. Для нас важливо популяризувати традиції, адже відтворюючи іх сьогодні ми зберігаємо їх для майбутніх поколінь», – генеральний директор НК «Експоцентр України» Євген Мушкін.
Спеціально до «Масниці» територію комплексу прикрасять традиційними для української культури декораціями з сіна. Доповнюватимуть їх різнобарвні стрічки, що символізують настання весни.
На центральній площі розміститься невеличка сцена, де протягом двох днів відбуватимуться виступи народних гуртів та колективів. Щогодини з 12:00 до 18:00 тут показуватимуть виставу «Ой на Масницю!», що розповідатиме про історію свята й познайомить гостей з притаманними йому традиціями та обрядами. У суботу, 16 березня, на заході виступатимуть народний фольклорний ансамбль «Громиця», гурти «Шум’я» та «ДваТри». У неділю, 17 березня, відбудуться виступи гуртів «ГуляйГород», SoloMia та дитячого фольклорного ансамблю «Зернятко».
Ще одне яскраве доповнення «Масниці» на ВДНГ – ходулісти, що протягом двох днів зустрічатимуть гостей. А кульмінацією традиційно стане вогняне шоу зі спалюванням опудала зими у фіналі. Наші пращури вірили, що цей обряд дає дорогу весняному теплу.
Усі активності відбуватимуться на центральній площі Експоцентру. Там же розміститься бар вареників, а також фуд-корт з величезним різноманіттям страв: від бограча до грилю. Поруч працюватиме зона майстер-класів.
Коли: 16 та 17 березня, 12:00-21:00
Де: ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1
Скільки: Вхід вільний